Work

Hospitality, Residential

Chengdu Zhengxing Clubhouse

Chengdu, China

Steinberg designed the overall Chengdu Zhengxing Master Plan prior to the client adding the clubhouse to the program. To maximize space within the master plan, the design team strategically placed the new clubhouse within a hillside at one end of a greenbelt that runs through the master plan, connecting low rise villas to the high rise residential district. A green bridge connects the greenbelt to the roof of the clubhouse, overlooking the adjacent river.

The central idea to the design of the clubhouse is “back to nature”. The design team wanted to celebrate the incredibly beautiful surroundings and wanted to create a site-specific building that would respect the unique landscape. The indigenous material palette is all derived from Chengdu, including locally sourced bamboo, granite, and sandstone.
The main entry to the building is partially covered, with one side opening to a water feature and the other dug directly into the earth, all beneath a ceiling composed in resin rods, evocative of walking under bamboo forest. This transition from outside to inside is carried seamlessly throughout the rest of the building with indoor outdoor swimming pools, fitness areas that hug the edge of the clubhouse and open out to the river, and glass-topped pools that become a skylight on the basement level.

The Steinberg team included several sustainable features in the building design: large overhangs to provide shade in the summer and admit light in the winter; darkstone flooring that functions as a heat sink; the green roof; locally sourced materials; and copious skylights to provide natural daylighting and ventilation.

Size
Clubhouse: 5,100 SQM
Model Home: 900 SQM
Program
Clubhouse, Pool, Restaurant, Cafe, Multimedia Room, Exhibition Room, Fitness Center, Outdoor Tennis Court, Wine Cellar